

Com vam dir, el seu mobiliari solia incloure alguna cadira, butaca o engrunsadora, de fusta o de vimet, i algunes fotos de família per tota decoració.
Enfront de la dita paret, l'habitació de matrimoni, la més important de la casa, i en molts casos, l'única que va ser moblada per a la boda dels seus amos. Solia tindre un llit pesat de fusta o metall amb somier, amb un pesat matalaf de llana o borra, o inclús una màrfega.
Mantes, edredó, llençols, i colorits cobertors per als dies de calor eren elements bàsics. Els més pobres, un llit de fusta sense somier, una màrfega de pallorfa i un cobertor de sac, també eren la roba bàsica.
En la capçalera del llit, sempre un crucifix. Qui tenia sort i diners, penjava cortines en les finestres i inclús els podia posar persianes exteriors de fusta.
En l'habitació de matrimoni trobem un parell de butaques folrades, un armari de dos o tres portes, una d'elles amb espill, una còmoda amb calaixos, un enorme espill mural i una perxa de paret o vertical redona, el mosso penjador. En les més humils, una còmoda sense espill i un baül amb alguna que una altra cadira eren els elements bàsics.
Una catifa o una estoreta d'espart les mes pobres per a no posar els peus al sol gelat, un orinal, i a vegades un rentamans, element fonamental de neteja formada per un moble amb un buit circular amb una palangana i dos suports laterals per a tovallola, a vegades un espill, i un estant baix per a un pitxer metàl·lic ple d'aigua.
En la segona nevada, la cuina, ja vam comentar que estava la llar i dos grans armaris de paret als seus costats. Una taula menuda i unes cadires de fusta amb seients de bova servien per a reunir la família durant les llargues vetlades d'hivern o els dies de fred i pluja en què no es podia treballar en el camp.
També van evolucionar amb els anys, fins a arribar a una gran taula quadrada o redona i amb cadires de qualitat que donaven excel·lència al lloc. Sobre la taula, alguna botija en el seu plat o un plat amb fruites i queviures, o un fruiter amb mantellet de punt de ganxo.
L'aigua potable no solia ser la del pou de casa, i es buscava en les fonts públiques quasi sempre. Era un treball generalment de dones, que la portaven en cànters que portaven recolzats sobre les anques i agafaven amb el braç pel coll i l'ansa.
A l'arribar a casa, es deixaven sobre la canterera, que podia estar en l'entrada de casa, en la cuina o en la porxada, i que, segons casos, era un banc de fusta a este efecte o format sobre el mur, de simple argamassa o decorat amb taulells. Els cànters tenien mil formes, models, colors o grandàries.
No faltaven les botiges per diversos llocs de la casa, penjades al ras, o de la paret, amb el seu costat pla per a això, o sobre un plat en la taula de la cuina o en un replanell de l'escala.
Les semiesfèriques de paret eren les que s'usaven en el camp, i tenien sempre el seu suport d'espart instal·lat en la part davantera del varal del carro.
El bec de la botija es tapava amb una branqueta tallada amb punta, i el coll d'entrada amb un suro, i a les de casa amb una peça de fil feta de punt de ganxo.
A més, en la casa hi havia diverses gerres de diferents grandàries i formes, destinades a emmagatzemar aigua, o la calç d'emblanquinar tota la casa, i que generalment es cobrien amb una tapa de fusta a la seua mesura. Les gerres menudes s'usaven per a emmagatzemar aliments o fer salmorra.

La taula menuda de la cuina, generalment amb un calaixet, s'aprofitava per a moltes coses. Les dones la treien al carrer per a jugar al burro i presidia la reunió de boqueta nit de la família a la fresca.
Si era l'allargada de ventalls, es podia desplegar i allargar. Quan estava plegada, adornava amb els objectes sobre ella l'espartana cuina. Desplegada, en les grans ocasions, albergava dinars i sopars familiars.
En la porxada, prop del pou, solia haver-hi un rentamans, paregut al de l'habitació de matrimoni o únic en les casa més humils, i fonamental per a la neteja i pentinada.
El mobiliari de la casa solia ser mínim i espartà. Es completava a vegades amb diversos mobles de baül per diferents parts de la casa, banquetes, etc., i pocs elements d'adorn.
El llaurador era poc donat a floritures i excepte els rics, destinava els seus havers a millorar el seu patrimoni agrícola i el seu rendiment.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada